Wzmocnienie układu immunologicznego to podstawa, jeśli chcesz czuć się dobrze, nie łapać infekcji i szybciej dojść dopełni sił np. po antybiotykoterapii. Oprócz stosowania różnych preparatów z apteki możesz też wspomagać się domowymi sposobami, równie skutecznymi, które pomogą w odzyskaniu sił witalnych.

Witaminy i minerały to podstawa

Dobra, odpowiednio zbilansowana dieta to element pierwszorzędny na drodze do wzmocnienia swojej odporności. Przede wszystkim w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców oraz soków sporządzonych na ich bazie. Najlepiej, aby były świeżo wyciskane, za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Każda wypita szklanka to spora bomba witaminowa i mocny zastrzyk energii na cały dzień. Lato i wiosna są najlepszym czasem na korzystanie z darów natury w formie nieprzetworzonej. Wtedy też można dostać cenne jagody, które znajdują się na szczycie listy owoców wzmacniających odporność. Pełne są cennych składników odżywczych, a mało zawierają cukru. Drugim z takich owoców jest awokado, które zawiera dużo witamin i minerałów oraz pomaga w ich wchłanianiu. Co więcej, zawarte w nim kwasy tłuszczowe łagodzą stany zapalne i regulują poziom glukozy.

Nie można też zapominać o cytrusach, np. o cytrynach pełnych witaminy C, pomagających wzmocnić odporność i wyrównać gospodarkę kwasową w organizmie. Podobnie limonki, które wspierają produkcję białych krwinek i działają antywirusowo. Przykłady można by mnożyć.

Inne składniki odżywcze

Niezastąpiony duet to kwasy tłuszczowe omega 3 i olej lniany, wzmacniający odporność i pomagający walczyć z infekcjami. Warto też sięgać po probiotyki, wpływające na regulację flory bakteryjnej w jelitach. To dzięki nim proces trawienia jest usprawniony, a wchłanianie witamin i minerałów znacznie lepsze. Bardzo dobrze wpływają również na układ immunologiczny. Naturalne probiotyki to m.in. jogurt., kefir i maślanka
Nie można zapominać o śniadaniu, dzięki któremu zyskuje się potrzebną do życia energię na cały dzień. Taki poranny posiłek powinien zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze, czyli tłuszcze, białko i węglowodany, oczywiście odpowiednio zbilansowane. Produkty zbożowe, mleko i jego przetwory plus owoc to dobry początek każdego dnia. Warto pamiętać o warzywach zielonych, które zawierają dużo kwasu foliowego, witamina C, K oraz witamin z grupy B. Zawiera się w nich także sporo składników mineralnych, m.in. cenny dla zdrowia magnez, wapń, żelazo i potas. Warzywa kapustowate zawierają w sobie składniki odpowiedzialne za produkcje limfocytów – komórek odpornościowych, o czym trzeba pamiętać w codziennej diecie. Z kolei w roślinach strączkowych występuje duży poziom witaminy B6, również wzmacniającej układ immunologiczny.

Sięgnij do zielnika i po suplementy

Warto też pić herbatki ziołowe, oczyszczające organizm z toksyn oraz wzmacniające odporność. Na wzmocnienie układu immunologicznego wiele osób stosuje młody zielony jęczmień, który charakteryzuje się bardzo dużą zawartością witaminy C oraz sporą ilością błonnika. Nie brakuje w nim także witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak magnez, wapń i cynk. Taki zestaw składników odżywczych nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga zwalczać wirusy, działając przeciwzapalnie. Młody zielony jęczmień wpływa też dobroczynnie na stan skóry, szczególnie w przypadku zmian trądzikowych. Odkwasza organizm i poprawia trawienie.

Jak zażywać młody zielony jęczmień? W każdej dobrej aptece czy sklepie ze zdrową żywnością można spotkać ten suplement diety w formie sproszkowanego soku lub w formie tabletek zrobionych na bazie rozdrobnionej trawy jęczmiennej.

Oprócz ww. propozycji, mających pomoc we wzmocnieniu układu immunologicznego nie można zapominać o sporej dawce ruchu, dzięki której organizm zostanie odpowiednio dotleniony i zahartowany. Oczywiście musisz ograniczyć stres, znacznie obniżający poziom odporności i przeznaczyć więcej czasu na dobry sen i relaks.