Jeśli zastanawiasz się jak zaprojektować kuchnię nade wszystko pamiętaj, że jeszcze przed rozpoczęciem procesu projektowania najważniejszą rzeczą jest zrozumienie, w jaki sposób będzie używane to pomieszczenie. Jest to podstawowe podejście, które musi przyjąć każdy architekt.

Jak zaprojektować kuchnię mądrze i przemyślanie?

Kuchnia nie może być po prostu pustą przestrzenią lub przestrzenią, którą się zdefiniuje na końcu projektu. Jako osoba, która chce wiedzieć jak zaprojektować kuchnię przede wszystkim musisz zrozumieć, że to wnętrze ma różne przepływy i różne obszary robocze, które muszą być zintegrowane w całym projekcie.

Poza stylem, ważne jest zdefiniowanie projektu optymalizującego wydajność, a równocześnie minimalizującego koszty produkcji różnych elementów. Dlatego właśnie powinny być dokonywane pomiary wszystkich elementów kuchni przed zdefiniowaniem przestrzeni, która je pomieści.

Obszary robocze i przepływ ruchu w kuchni

Ułatwieniem w projektowaniu kuchni będzie zrozumienie jej ogólnych obszarów. Pierwszym z nich jest spiżarnia, czyli miejsce do przechowywania żywności, produkty w puszkach oraz lodówka. Innym, choć powiązanym z tym miejscem jest cały obszar do przechowywania, a tam urządzenia, czy naczynia kuchenne. Kolejnym obszarem jest ten związany z utrzymaniem czystości, a więc s
strefa zlewu, w bliskim sąsiedztwie powinien się znaleźć obszar przygotowawczy: idealnie duża przestrzeń do pracy. Oczywiście sercem każdego projektu kuchni jest kuchenka i piekarnik.

Obszary spiżarni, zlewu, przygotowywania i gotowania są trwale połączone i związane z procesem przygotowywania posiłku w najbardziej efektywny sposób. Zlewozmywak, obszar przygotowywania i gotowania tworzą wąskie miejsce pracy, które właśnie definiuje różne rodzaje kuchni.

W kontekście powyższych informacji ważne do zaznaczenia jest to, iż jednym z największych błędów podczas projektowania jest usilne poszukiwanie symetrii. To rzadko kiedy się sprawdza, dlatego takiego podejścia lepiej jest unikać.