Poznawanie kuchni danego regionu jest elementem zwiedzania, którego zdecydowanie nie można pominąć. Kuchnia bawarska wszystkim kojarzy się właściwie tylko z piwem, dlatego warto przybliżyć jej inne specjały, a jest ich spora ilość. Czego warto spróbować będąc w Monachium?

Powszechne stwierdzenie, że Bawarczycy lubą potrawy proste ale zarazem oryginalne jest jak najbardziej prawdziwe. Co roku wielu turystów przyjeżdża do Monachium, żeby poznać nie tylko zabytki miasta, ale także właśnie te oryginalne potrawy. Loty do Monachium są dostępne z większych miast Polski, a większość z nich jest bezpośrednia. Jeśli więc chcesz się znaleźć w zupełnie innym smakowo regionie, dwugodzinny lot będzie najlepszą ku temu okazją.

Ulubionym przysmakiem mieszkańców Monachium jest oczywiście mięso. Pod każdą postacią. Wieprzowina, drób, baranina, wołowina – to tradycyjny składnik niemal każdego sztandarowego dania. Mieszkańcy Monachium lubują się także w podrobach. Płucka na kwaśno, wątróbka cielęca z cebulą i jabłkiem czy nerki w sosie musztardowym to tylko jedne z najbardziej popularnych dań.

Możesz także spróbować rolady z boczku, gotowanej wołowiny z tartym chrzanem i pieczeni wieprzowej ze skórą, która podawana jest z dużym knedlem i białą gotowaną kapustą.

Warto spróbować Weißwürste, czyli specjalnej monachijskiej kiełbasy z cielęciny, która doprawiona jest sporą ilością natki z pietruszki, dużą ilością przypraw oraz skórką cytryny. Podaje się ją ze słodką musztardą. Chociaż może połączenie słodkiego i mięsnego smaku dla Polaków wydaje się niezbyt pasujące do siebie, mieszkańcy Monachium zapewniają, że to jedna z najpyszniejszych potraw.

Kolejnym daniem jest pasztet, tzw.Leberkäse, jedzony na ciepło lub zimno z musztardą, ziemniaczaną sałatką oraz piwem. Jeśli jednak masz już dosyć dań głównych, warto pomyśleć o czymś słodkim. Najpopularniejszym deserem w Monachium jest Apfelkiacherl, czyli pocięte w paski soczyste jabłka pieczone, podobnie jak pączki, w cieście na głębokim tłuszczu. Podaje się je na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Specjałem wartym uwagi są także precle.

Będąc w Monachium nie można zapomnieć o wspaniałych, znanych na całym świecie piwach. W końcu to tutaj od ponad 200 lat odbywa się słynny Oktoberfest.