W ostatnich latach catering staje się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem, jednak wbrew pozorom, nie każda firma cateringowa sprosta stawianym jej wymaganiom. Sprawy nie ułatwia fakt, iż to właśnie jakości potraw w dużej mierze zależy powodzenie takiego przedsięwzięcia: imprezy w gronie rodziny i przyjaciół, spotkania biznesowego czy konferencji. Czym charakteryzuje się dobra firma cateringowa?

Catering – dlaczego warto na niego postawić?

W ostatnim czasie presja dotycząca organizacji różnego rodzaju imprez bardzo wzrosła. Imieniny, urodziny, różnego rodzaju rocznice, nie wspominając p komuniach, chrzcinach i weselach, stały się ogromnymi przedsięwzięciami, w czasie których należy zwrócić uwagę na wiele najróżniejszych detali. Słynna polska gościnność spotkała się z zachodnią modą na stylowe i nowoczesne przyjęcia, co sprawiło, iż poprzeczka jest zawieszona tak wysoko, jak nigdy wcześniej. Uczestnicząc w takiej imprezie, zwraca się uwagę na decyzje podjęte przez gospodarzy: od wyboru miejsca spotkania, poprzez muzykę i dekorację, aż po serwowane potrawy. Smak tych ostatnich jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o tym, czy przyjęcie można zaliczyć do udanych. Nie bez znaczenia jest także wygląd i sposób podania dań: dobre restauracje nauczyły nas dbałości o ten aspekt i zależy nam, by podczas organizowanej uroczystości posiłki cechowały się nie tylko wysoką jakością, ale również zwracającą uwagę estetyką.

Firma cateringowa – kiedy można powiedzieć, że jest godna polecenia?

Catering to działalność opierająca się o świadczenie sług gastronomicznych na wynos. W praktyce polega na przygotowywaniu posiłków oraz serwowaniu ich w miejscach takich jak np. Szpital, hotel, pub, samolot, park, studio filmowe, konferencja naukowa, wesele, chrzciny, czy zwykła domówka.

Usługi cateringowe to coś więcej niż zrobienie kanapek. Aby usługa gastronomiczna miała sens, należy skoordynować ze sobą opracowane menu, przygotowanie konkretnych potraw, dostawy i prezentację żywności, jak również skompletowanie sztućców i naczyń. Catering sprawdza się wszędzie tam, gdzie jedzenie stanowi drugoplanową atrakcję, która mimo wszystko jest bardzo istotna.

Dobra firma cateringowa to przede wszystkim możliwość dostosowania się do potrzeb klienta oraz zapewnienia dowolnego menu, cechującego się najlepszą jakością. Poza menu istotny jest tzw. czynnik ludzki, a więc sprawne i odbywające się w miłej atmosferze zarządzanie zespołem oraz miły kontakt z klientem i jego gośćmi.