Karnozyna to dipeptyd, na który składa się histydyna oraz beta alanina. Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie i umożliwia zachowanie młodego wyglądu i lepszego samopoczucia na dłużej. Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania nerek, żołądka oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Karnozyna – co warto o niej wiedzieć?

Karnozyna odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż umożliwia usunięcie skutków ubocznych działania wolnych rodników. Oprócz tego ma możliwość monitorowania poziomu metali w tkankach oraz płynach ustrojowych, dzięki czemu toksyczność składników dostarczanych do organizmu zmniejsza się. Wraz z upływem czasu w organizmie człowieka występuje coraz mniej mitochondriów, które stanowią podstawowe źródło energii zarówno dla ciała, jak i komórek. Z tego względu dostarczana do organizmu karnozyna zapewnia dodatkową energię i jednocześnie podtrzymuje właściwe funkcjonowanie układu nerwowego (jeśli w układzie zabraknie mitochondriom oraz karnozyny, ryzyko zachorowania na Alzhaimera jest bardzo wysokie).

Karnozyna powinna być przyjmowana przede wszystkim przez osoby zmagające się z bardzo zaawansowaną cukrzycą. W omawianej sytuacji odpowiada za ochronę nerek, dodatkowo umożliwia redukcję utlenień cholesterolu frakcji LDL oraz pozwala uniknąć uszkodzeń naczynek krwionośnych.

Karnozyna stanowi stały element życia sportowców, jednak wbrew wielu mitom i pogłoskom nie odpowiada za przyrost masy, czy poprawę wydolności. Dipeptyd sprawia jednak, że ogólna kondycja organizmu ulega poprawie, a także istnieje zdecydowanie mniejsze ryzyko zmagania się z zakwasami, które pojawiają się po intensywnym wysiłku fizycznym. Jednocześnie warto wspomnieć o odczuwaniu zdecydowanie mniejszego zmęczenia – dotyczy to zarówno profesjonalnych sportowców, jak i osoby, które trenują jedynie dla przyjemności oraz zachowania atrakcyjnej sylwetki.

Starsze osoby powinny przyjmować karnozynę ze względu na zachowanie, albo wręcz odzyskanie utraconej siły mięśni, dzięki czemu unikają kontuzji stanowiących nieprzyjemny efekt gorszej sprawności fizycznej i ogólnego osłabienia organizmu.

Karnozyna występuje przede wszystkim w mięsie, rybach oraz żółtym serze. Oprócz tego w diecie nie może zabraknąć jajek, żelatyny, kaszy jaglanej oraz nasion dyni i słonecznika. Doskonałą przekąską i jednocześnie źródłem kernozyny są suszone banany, jednak nie mogą zawierać dodatku cukru.