Zdrowa żywność w czasie ciąży
Chociaż wiele przyszłych mam nadal żyje w przekonaniu, że podczas ciąży można jeść wszystko, na co tylko ma się ochotę, niestety niewiele ma to wspólnego z prawdą. Ciąża wymaga ograniczenia wielu składników odżywczych, które mogą zaszkodzić zarówno matce jak i dziecku. Nie zmienia to jednak faktu, że w tym czasie możemy i powinnyśmy jeść wiele produktów z tak zwanej zdrowej żywności, które dostarczą organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?
Brokuły
Brokuł określany jest mianem super food – super jedzenia, które nie tylko zaspokaja głód, ale także ma działanie prozdrowotne. Brokuły zawierają między innymi kwas foliowy, który dla kobiet w ciąży jest niezwykle istotny, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Zapobiega on anemii, która jest jednym z powodów poronień bądź wcześniejszych porodów. Jak zatem widać, zdrowa żywność może z powodzeniem zastąpić nam sztuczne suplementy.
Awokado
Wiele z nas nie wyobraża sobie życia bez awokado. To doskonałe źródło jednonasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu może ono stanowić część pożywnego posiłku. Dodatkowo zawiera także dużą ilość potasu, który może zniwelować zmęczenie organizmu – jak wiemy, podczas ciąży to naprawdę uciążliwy problem. Awokado pozwala nam także odpowiednio wyregulować ciśnienie krwi, a także zadbać o pracę serca. Warto też podkreślić, że to idealna przekąska dla przyszłych mam, które unikają cukru – w awokado znajdziecie bowiem jedynie niewielkie jego ilości.
Mięso
Chociaż mogłoby się wydawać, że mięsa nie określimy raczej mianem „zdrowa żywność„, jest to dość mylne przekonanie. Już nasze babki wiedziały, że to właśnie ono zapewnia najwięcej żelaza, które dla kobiet w ciąży jest konieczne (by uniknąć wcześniej wspomnianej anemii). Jednak tutaj musimy zaznaczyć, że istotne jest jego pochodzenie, a także rodzaj. W ciąży unikajmy wątróbki – choć ma sporo żelaza, jest także bogatym źródłem witaminy A. Zbyt bogatym, gdyż ta witamina w nadmiarze jest bardzo toksyczna. Wybierajmy zatem raczej delikatne białe mięso, najlepiej indyka. Oczywiście istotna jest także hodowla, która zapewni nam posiłek bez GMO i antybiotyków.
Pestki dyni
Jeśli myślicie o idealnej przekąsce, zapomnijcie o śledziu w czekoladzie. Pestki dyni będą znacznie lepszym wyborem. Chociażby dlatego, iż są bogate w cynk, którego potrzebujemy, by jak najlepiej przyswajać kwas foliowy. Dodatkowo zadba on także o dobry wygląd włosów, skóry i paznokci (także u dziecka). Chrupcie je każdego dnia – tego typu zdrowa żywność nie odkłada się w boczkach, a zapewnia doskonały rozwój dziecka i świetne samopoczucie przyszłej mamy.